התורה של מייק מסעדת הביסטרו של מייק ושרון - africans, גלאון

 
 
 
הביסטרו של מייק ושרון - קשת של ניחוחות וטעמים
 
כתישת עלי העץ בתוך המכתש השחוק משימוש, שפשוף אבן באבן, אוושת הבשר החרוך על אש הגחלים הלוחשות, צליל הניתוץ של דגי הצדפה שנפתחות בכוח, בעבוע תבשיל הקדרה (פויקה) - אלו היו הצלילים של הבישול הדרום אפריקאי הקדום.

הרבה השתנה ב-300 השנים האחרונות - אך הרבה גם נשאר כשהיה. בזמן שאנו צופים בתהליך הבלתי נמנע שעובר הבישול עתיק היומין, אנחנו גאים שתרבות הבישול הדרום-אפריקאית נכנסה לאור הזרקורים של במת האוכל העולמי. אנו עוקבים בשקיקה אחרי התקדמותו כאוכל בינלאומי ראוי, אשר מותיר חותם על העולם כולו.

הייתה לי הזכות והעונג להשתתף בטיול קולינרי בדרום אפריקה, בו גיליתי את הייחוד הקולינרי של ארץ רחבה ומגוונת זו. הייתה זו הגשמת חלום להביא את תפריטה העשיר והמגוון של דרום אפריקה לארץ ישראל - לביסטרו שלי.

מאידך, מתכונים עלולים לאבד מערכם כאשר הם מנותקים מאלו שהשתמשו בהם, או מהארץ שסיפקה את המוצרים המרכיבים אותם.

כאשר אנו מציגים את המאכלים המסורתיים על רקע יופייה המיוחד של דרום אפריקה, אנו מצליחים לשמור בביסטרו על סינרגיה.

בהתחשבות בגודלה של משימת המחקר, תוך לקיחה בחשבון את השוני הרב; אורח החיים, הצבעים, ההעדפות, והשראתם של האנשים - אין זה מפליא שהביסטרו נזקק למאמץ כה גדול ונעזר באהבה העילאית של משפחתי וחברים קרובים כדי לרקום עור וגידים.

יחד עם זאת, לא עבדנו לבדנו. הדבר הנפלא במזון, הוא שאכילה פירושה שיתוף, בין אם מדובר בחטיף פשוט, ובין אם מדובר בישיבה ארוכה סביב המדורה לארוחת גורמה, ארוחה הינה אירוע שמאחד אנשים מכל צבע, דת וגזע.

החיבור בדרך זו הינו העוצמתי ביותר שיש ובביסטרו נוצרת אינטימיות מיוחדת בין אנשים רבים בדרך מסורתית. "בושמן" בגבעות ה"קייפ", שעדיין צד בחץ ובקשת, "וונדה" אשר גרים בטריטוריה הצפונית - שעדיין אוכלים תולעי "מופני" ודייסת מלכים ("פאפ"). אישה "קוזית" מה"קייפ" המזרחי אשר אופה לחם על גחלים ומבשלת תירס בצורה ייחודית עם שעועית בפויקה בעל שלוש רגליים, אנשי "הנדברלי" הצבעוניים של גאוטנג, אשר מציעים ונותנים לנו "מרוחה" (רוטב דרום אפריקאי מיוחד לפאפ), אנשי ה"זולו" של אזור הנטל, אשר מכינים פויקה בקר עם שורשי מדומבה, אנשי הדגים של החוף המערבי אשר מכינים פירות ים בצורות רבות ושונות - כל אלו מרכיבים את המטבח הדרום אפריקאי.

במקביל ובניגוד לכך, שפים בביתם הפרטי ושפים במסעדות, מכינים מנות תוך שימוש באוכל הטוב ביותר שיש במחוזם.



השולחן הדרום אפריקאי מעוצב על-ידי כוח חיוני, אשר גורם לאנשים לשאול מעברם תוך התחשבות בהווה והסתכלות אל עבר העתיד - כאשר הם עוסקים בהכנת אוכל דרום אפריקאי. לאוכל דרום אפריקאי משמעיות רבות לאנשים רבים; "בורקוס", בישול קייפ מלאי, בישול הודי, בישול פורטוגזי ואוכל אפריקאי שחור.

מורשות של אוכל צרפתי, גרמני, אנגלי, סקוטי, אירי, יווני, מאוריצי, סיני, וחשוב יותר המטבח היהודי - העשירו את התפריט הדרום אפריקאי.
השולחן הדרום אפריקאי מעוצב על-ידי כוח חיוני, אשר גורם לאנשים לשאול מעברם תוך התחשבות בהווה והסתכלות אל עבר העתיד - כאשר הם עוסקים בהכנת אוכל דרום אפריקאי. לאוכל דרום אפריקאי משמעיות רבות לאנשים רבים; "בורקוס", בישול קייפ מלאי, בישול הודי, בישול פורטוגזי ואוכל אפריקאי שחור.

מורשות של אוכל צרפתי, גרמני, אנגלי, סקוטי, אירי, יווני, מאוריצי, סיני, וחשוב יותר המטבח היהודי - העשירו את התפריט הדרום אפריקאי.
את כל ההשפעות האלו ניתן למצוא בביסטרו של מייק ושרון. כל פריט בתפריט הינו ליטוש של הצעה אשר מתאימה לטעמים ולרצונות של לקוחותינו. חלק מציינים רעיונות חדשים, בעוד שאחרים נשארו נאמנים למקורותיהם. רבים מהפריטים נטועים עדיין בערפל הזמן, בעוד פריטים אחרים מושפעים מהמטבח המודרני, כולל חידושים של השף בעל הגאווה הדרום אפריקאית הלאומית החזקה.

בזכות כל אלו הביסטרו הינו חגיגת טעמים וניחוחות של אוכל דרום אפריקאי, אנשיו ומטבחיו, וחגיגה זו מתרחשת היום בבית שלנו - בארץ ישראל.